Laat ons beoordelen of rentemiddeling loont.

Per 1 juli 2019 mogen hypotheekverstrekkers bij rentemiddeling niet meer in rekening brengen dan het financiële nadeel dat zij daardoor leiden. Het is daarnaast niet toegestaan om een extra opslag in rekening te brengen bovenop de nieuwe rente.

Wat is rentemiddelen?

Bij rentemiddelen koop je jouw bestaande rentevaste periode af en spreek je een nieuwe rentevaste periode af met de geldverstrekker. Je kunt rentemiddelen alleen bij je bestaande geldverstrekker bedingen. Je betaalt wel een boeterente voor het openbreken van je huidige rentevaste periode. Het voordeel is dat je deze boete niet in één keer betaalt.

Voorbeeld

Je huidige rentepercentage is 4%. Dit rentepercentage staat nog 5 jaar vast. Voor een rentevast periode van 10 jaar is nu een rentepercentage van 2% van toepassing. De geldverstrekker loopt bij rentemiddeling dus 5 jaar lang 2% per jaar mis. Is in totaal 10%. Ter compensatie zal de geldverstrekker een renteopslag toepassen van 1% per jaar bij een looptijd van 10 jaar (10%:10). Het nieuwe rentepercentage over de nieuwe rentevast periode van 10 jaar wordt dan 3% (2% + 1% renteopslag).

Is rentemiddeling altijd verstandig?

In een aantal gevallen is rentemiddeling niet verstandig. Je moet dan bijvoorbeeld denken bij een spaar- of bankspaarhypotheek. Doordat het rentepercentage lager wordt, zal je namelijk wel meer spaarpremie moeten inbrengen.

Daarnaast komt de vergoedingsvrije ruimte bij rentemiddeling te vervallen. De 10 of 20% van de hypotheeksom die je boetvrij kunt aflossen, is niet meer van toepassing. Bij rentemiddelen wordt er namelijk niet afgelost.

"Je kunt alleen voordeel hebben van rentemiddeling als de hypotheekrente de komende jaren flink stijgt. Is dat niet het geval dan levert rentemiddeling niets op"

- Anne-Marie Hoogendoorn

Anne-Marie is een medewerkster bij onze partner Van Ekeren Hypotheken en Verzekeringen.

Neem contact met ons op voor het maken van een vrijblijvende afspraak. Wij helpen je graag.

Image