Goed voornemen ? Doe mee aan een gratis reanimatiecursus Automatische Externe Defibrillator (AED)

Sinds kort hangt er een AED bij het tankstation Q8 gelegen aan de Beatrixlaan 2 te Dalem. De veiligheid en overlevingskans bij een hartstilstand in Gorinchem Oost en Dalem is daarmee aanzienlijk vergroot. Bij een hartstilstand telt namelijk elke minuut. De AED is beschikbaar gesteld door Van Ekeren Hypotheken en Verzekeringen gevestigd aan de Beatrixlaan 2a te Dalem. “Een AED in de buurt kan precies het verschil zijn tussen leven en dood van een mens. De overlevingskans bij gebruikmaking van een AED kan oplopen tot 70%”, aldus Jesse van Ekeren mede eigenaar van Van Ekeren Hypotheken en Verzekeringen. Voornoemde uitspraak wordt bevestigd door Bianca van Drenth, burgerhulpverlener van HartVeilig Wonen. “Een ambulance heeft tijd nodig om ter plaatse te komen. Het snel kunnen gebruiken van een AED verhoogt de kans om een hartaanval te overleven”. Gemiddeld worden per week 300 Nederlanders getroffen door een hartstilstand. Dat zijn bijna twee personen per uur. Door de aanwezigheid en het gebruik kunnen maken van een AED kan de overlevingskans oplopen van 10% naar 70%.

Het is belangrijk om in elke woonwijk een AED beschikbaar te hebben. Daarnaast is het cruciaal dat er voldoende burgerhulpverleners zijn die een AED kunnen bedienen. Hoe meer vrijwilligers des te beter de veiligheid van een woonomgeving in dezen. Van Ekeren Hypotheken en Verzekeringen organiseert voor tien buurtbewoners een reanimatiecursus AED. De vrijwilligers kunnen na afronding van de cursus via de HartslagNU-app hun beschikbaarheid en adres c.q. locatie doorgeven.

Je bent dan oproepbaar en jij kunt als vrijwilliger een bijdrage leveren aan de veiligheid van de buurt en het redden van mensenlevens.

Voor de voorzitter Ellen Langhorst van de Festiviteitenvereniging Dalem is met het beschikbaar stellen van een AED een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan. “Wij vinden het belangrijk en willen graag inwoners van Gorinchem Oost en Dalem stimuleren om deel te nemen aan de gratis reanimatiecursus AED en zich aan te melden bij HartslagNu”

Je kunt je tot 1 maart 2019, via het emailadres susan@vanekeren.nl, aanmelden voor de reanimatiecursus AED. Jij kunt mensenlevens redden!

De werkgroep HartVeilig Wonen Gorinchem brengt momenteel de blindspots in kaart en inventariseert het aantal AED’s. Woon je in Gorinchem en of Dalem, heb je een AED en twijfel je of je bekend ben bij voornoemde werkgroep? Meld je aan! Zie http://www.hartveiligwonengorinchem.nl.

Image