Afspraak maken?
Venster sluiten ×
Afspraak maken?
Bel ons: 0184 481 010
Email ons: info@boveko.nl
WhatsApp ons: 06 1324 8697

Bespaar op je hypotheek met rentemiddeling

Bespaar op je hypotheek met rentemiddeling

Rentemiddeling: het middelen van je huidige hypotheekrente

Per 1 juli 2019 mogen hypotheekverstrekkers bij rentemiddeling niet meer in rekening brengen dan het financiële nadeel dat zij daardoor leiden. Daarnaast is het niet toegestaan om een extra opslag in rekening te brengen bovenop de nieuwe rente. Maar hoe interessant is rentemiddeling nu eigenlijk? Bij Boveko staan we ook in dit geval voor je klaar.

Wat is rentemiddelen?
Bij rentemiddeling koop je jouw bestaande rentevaste periode af en spreek je een nieuwe rentevaste periode af met de geldverstrekker. Hierdoor kun je profiteren van de huidige (lagere) rente. Let er wel op dat dit niet mogelijk is als je overstapt: rentemiddelen is alleen mogelijk bij je bestaande geldverstrekker.

Wat zou er dan niet interessant aan zijn? Dat zit zo. Bij het openbreken van je huidige rentevaste periode, betaal je een boeterente. Deze hoef je echter niet in één keer te betalen. Toch is het iets om rekening mee te houden.

Een rekenvoorbeeld
Stel. Je huidige rentepercentage is 4%. Dit rentepercentage staat echter nog 5 jaar vast. Voor een rentevaste periode van 10 jaar is nu een rentepercentage van 2% van toepassing. Bij rentemiddeling loopt je geldverstrekker 5 jaar lang 2% rente per jaar mis, dus 10% in totaal. Ter compensatie zal de geldverstrekker een renteopslag toepassen van 1% per jaar bij een looptijd van 10 jaar (10% : 10 jaar).

Het nieuwe rentepercentage over de nieuwe rentevaste periode is dan de huidige 2% + 1% renteopslag, dus 3%.
ziekteverzuim

Is rentemiddeling altijd verstandig?
Er zijn een aantal gevallen waarin rentemiddeling niet verstandig is. Een voorbeeld is bij een spaar- of bankspaarhypotheek. Doordat het rentepercentage lager wordt, zul je namelijk meer spaarpremie moeten inbrengen.

Daarnaast komt de vergoedingsvrije ruimte bij rentemiddeling te vervallen. De 10 of 20% van de hypotheeksom die je boetevrij kunt aflossen, is dan niet meer van toepassing. Bij rentemiddeling wordt er namelijk niet afgelost.

"Je kunt alleen voordeel hebben van rentemiddeling, als de hypotheekrente de komende jaren flink stijgt. Is dat niet het geval, dan levert rentemiddeling niets op."
    - Anne-Marie Hoogendoorn, medewerkster bij onze samenwerkingspartner Van Ekeren Hypotheken en Verzekeringen.

Echt geen enkele hypotheekkans meer laten liggen?
In dat geval vertellen onze collega's van Van Ekeren Hypotheken en Verzekeringen je graag meer over een nieuwe doorlopende hypotheekservice. Benieuwd wat deze all-time hypotheekcontrole inhoudt en wat jij hier uit kunt halen? Lees dan verder over de Van Ekeren Hypotheeksignalering.

Terug naar overzicht

Tijd voor een
goede bak koffie?

Ben jij klaar voor de volgende stap? Maak nu een vrijblijvende afspraak en kom langs op een van onze kantoren.

Contact info@boveko.nl
Meet
Contact