Afspraak maken?
Venster sluiten ×
Afspraak maken?
Bel ons: 0184 481 010
Email ons: info@boveko.nl
WhatsApp ons: 06 1324 8697

De meest voorkomende AOV misverstanden

De meest voorkomende AOV misverstanden

Een aantal AOV misverstanden onder de loep

De arbeidsongeschiktheidsverzekering (hierna AOV) is een hot item. Naast de door de overheid ingestelde AOV-plicht, zijn er veel AOV misverstanden of redenen om om deze verzekering niet af te sluiten. Omdat deze overeenkomen met een aantal veelgestelde vragen binnen onze functie als assurantietussenpersoon, besloten wij er een aantal onder de loep te nemen.

"Dat overkomt mij niet"
Eén van de meest voorkomende AOV misverstanden. Meer dan de helft van ondernemend Nederland heeft zich niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. We horen in dat geval veel redenen als "dat gebeurt mij niet" of "ik heb zittend werk en loop geen risico". Toch hoeft de oorzaak niet bij jezelf te liggen en krijgt 1 op de 12 ondernemers jaarlijks te maken met arbeidsongeschiktheid.

Met een ongeluk in een klein hoekje, loop je zo toch het risico dat het inkomen van de partner wordt aangesproken, er een beroep moet worden gedaan op het spaargeld of er een lening moet worden gesloten op de overwaarde van de woning.

"De premie is te hoog"
Wist je dat wij door aan een aantal knoppen te draaien, een aantrekkelijke AOV premie kunnen aanbieden die goed past bij de financiële situatie van jou als (zelfstandig) ondernemer? Daarnaast horen we helaas nog regelmatig de "Had ik maar.." achteraf. Hier komt bij kijken dat - wanneer je je AOV bij Boveko regelt - je te allen tijde een allround sparringpartner hebt.

We willen je laten zien dat dat best mee kan vallen. Laten we kijken naar een kort rekenvoorbeeld.

Rekenvoorbeeld

Beroep: Reizend vertegenwoordiger
Leeftijd: 45 jaar
Verzekerd bedrag: €30.000 bruto per jaar
Eindleeftijd: 67 jaar
Eigen risicotermijn: 30 dagen
Beoordeling van mate arbeidsongeschiktheid: Beroeps

De premie is in het eerste jaar €236,11 per maand. Wanneer je per maand 130 declarabele uren hebt, kom je uit op een premie van €1,82 bruto per uur. De betaalde premie is ook nog eens aftrekbaar bij de belastingaangifte.

In dat geval valt de hoogte van de premie toch best mee?

"Ik heb zelf al veel vermogen opgebouwd"
Dat is mooi! Maar hoe lang kun je blijven wonen en leven zoals je nu doet wanneer het inkomen wegvalt? Onderschat het financiële risico hiervan niet. Daarnaast is het niet vreemd dat starters vaak nog helemaal geen buffer hebben om langdurige arbeidsongeschiktheid op te vangen. Het is aan te raden om de wachttijd af te stemmen op het vermogen wat je kunt missen.

"Je krijgt alleen een uitkering als je blijvend invalide bent"
Verzekeraars werken met staffels. Hoe dat werkt? Je moet minimaal 25% van je werk niet kunnen doen voordat je aanspraak kunt maken op een uitkering. Daarnaast kun je de premie drukken door in plaats van beroepsarbeidsongeschiktheid (je eigen beroep kunnen uitoefenen) voor passende arbeid (werkzaamheden op basis van ervaring en opleiding) af te sluiten.

"Ik zoek het online wel uit"
Niet per se een AOV misverstand, maar weet waar je aan begint. Een AOV is maatwerk en je raakt al snel verstrikt in de verschillende aanbieders, dekkingen en voorwaarden. Wij nemen dit zoekwerk graag uit handen en stellen verschillende opties voor je op. Als assurantietussenpersoon regelen wij het voor je en belangrijker nog: we zijn er wanneer je het écht nodig hebt.

Praktijkvoorbeeld: Jan raakte ernstig gewond door een auto ongeluk.
Jan is 42 jaar, timmerman van beroep, getrouwd en vader van twee kinderen. Hij zag zijn kans schoon en hakte de knoop door: hij besloot als ZZP'er aan de slag te gaan en zijn baan op te zeggen. Door te denken dat hem toch niets zou gebeuren en om eerst iets meer "vet op de botten" te krijgen, besloot Jan geen AOV af te sluiten. De start liep verrassend goed en in de eerste twee jaar behaalde hij een netto winst voor belasting van €54.000. In jaar drie zat de groei er wederom goed in, tot er op een winterse dinsdagochtend een onoplettende bestuurder met 70 km/uur achterop de auto van Jan reed.

Jan raakte ernstig gewond, moest lang revalideren en was vervolgens niet meer in staat zijn werk als timmerman uit te voeren. Het huis moest worden verkocht om met de overwaarde financieel rond te komen. Het gezin kwam bijna in de bijstand terecht, tot familie te hulp schoot. Jan kon in het familiebedrijf administratie gaan voeren. Wat zou het gevolg geweest zijn als Jan niet door zijn familie geholpen zou zijn?

Wat als Jan wél een AOV had afgesloten?
Voor een maandpremie van €407,- had Jan tot zijn 67e maandelijks €3.600 bruto kunnen ontvangen. De premie is gebaseerd op een verzekerde som van €43.200 (80% van €54.000) met slechts een wachttermijn (eigen risico) van 30 dagen. Wist je dat de premie ook nog eens fiscaal aftrekbaar is? Jan zou in dat geval samen met zijn gezin in de koopwoning kunnen blijven wonen, geen (financiële) zorgen gehad en de relatie was niet onder druk komen te staan.

Laat jou (en je gezin) dit dus niet overkomen. Door aan bepaalde knoppen te draaien, is een AOV prima betaalbaar. Ook zul je zien dat je per declarabel uur slechts een klein bedrag voor de AOV-premie dient in te calculeren. Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak. We kijken graag samen naar de mogelijkheden in jouw situatie.

Voorkom de "Had ik maar" achteraf.

Terug naar overzicht

Tijd voor een
goede bak koffie?

Ben jij klaar voor de volgende stap? Maak nu een vrijblijvende afspraak en kom langs op een van onze kantoren.

Contact info@boveko.nl
Meet
Contact