Afspraak maken?
Venster sluiten ×
Afspraak maken?
Bel ons: 0184 481 010
Email ons: info@boveko.nl
WhatsApp ons: 06 1324 8697

Brand door elektra, ben je goed verzekerd?

Vincent Bons
Vincent Bons Directeur / Verzekeringsadviseur Groot Zakelijk
Brand door elektra, ben je goed verzekerd?

Iedereen die een brand in een (bedrijfs)gebouw van dichtbij heeft meegemaakt weet hoeveel impact het heeft, zowel op je bedrijf, je medewerkers, je gezin als je omgeving.

Hoe vervelend is het dan als jouw verzekeraar ook nog een meldt dat de schade niet wordt uitgekeerd? Dan zijn de gevolgen haast niet te overzien. Dit wil je te allen tijde gewoon voorkomen, maar hoe weet je als ondernemer of je goed verzekerd bent en hoe je de risico’s moet inschatten. Wij zetten het voor je op een rij. 

 

Onveilige situaties voorkomen met de elektrakeuring

Eén op de drie branden in bedrijven worden veroorzaakt door onveilige elektra, dat zijn er zo’n 750 per jaar in Nederland. De meeste hiervan ontstaan door installatiefouten, slecht onderhoud en ondeskundige uitbreiding. Niet vreemd dat de verzekeraar hierdoor de jaarlijkse elektrakeuring verplicht stelt én steeds vaker vragen een keuringsrapport aan te leveren. 

Als verzekeringsadviseur wijzen wij ondernemers dagelijks op verplichtingen vanuit de verzekeraar, al blijven keuringen in veel gevallen achterwege. De oorzaak van het uitstellen of uitblijven van deze keuring is bijvoorbeeld de onduidelijkheid over de ingewikkelde eisen, heb je bijvoorbeeld NEN3140, NEN1010 of Scope 10 nodig? Of is er een aanpassing geweest en moet het wéér wat anders zijn? Daarbij komen de hoge kosten van de keuring en gebrek aan tijd om alles uit te zoeken.

Voor de ondernemers die niet weten waar ze moeten beginnen: Bel Boveko, jouw adviseur weet hoe de polissen en clausules vertaald moeten worden naar de juiste acties! 

 

Hoe kun je zelf onveilige situaties voorkomen?

Alle elektrische installaties kunnen vlam vatten en een grote brand veroorzaken. Kijk eens kritisch naar de situatie in jouw bedrijf, wat kun je zelf al verbeteren om schade te voorkomen? De meest voorkomende oorzaken van elektrabrand zijn gemakkelijk te voorkomen, mits je op tijd bent. Regelmatig controleren en de situatie bekijken kan heel veel schade en rompslomp achteraf voorkomen. Dit zijn meest voorkomende oorzaken die je zelf kunt controleren:

 • Stopcontacten zijn niet voorzien van basisbescherming;
 • Contactdozen raken overbelast door onjuist gebruik;
 • Kabelhaspels zijn niet volledig afgerold tijdens gebruik;
 • Beschadigde bedrading;
 • Draden zitten aan elkaar met een kroonsteentje of (nog erger) met tape aan elkaar;
 • Er zit veel stof op en in de apparatuur;
 • De TL-armaturen zijn verouderd;

 

Welke preventie-eisen komen het meest voor?

Verschillende verzekeraars stellen verschillende eisen, maar een aantal van deze preventie-eisen komt bijna altijd overeen. Welke eisen voor jouw bedrijfspand gelden staan altijd in de polis of voorwaarden gemeld. Voldoe je niet aan de eisen die gesteld zijn? Dan wordt er bij brand of schade niet uitgekeerd, controleer dus goed of je aan alle eisen voldoet. Hieronder een opsomming van de top 6 meest voorkomende preventie-eisen van verzekeraars. 

 1. Periodieke Elektrakeuring
 2. Brandblusmiddelen
 3. Opslag naast de gevel
 4. Onderhoud specifieke installaties (zoals horeca- of afzuiginstallaties)
 5. Inbraakbeveiliging
 6. Brandgevaarlijke werkzaamheden

 

Tip 1: Voorkom onderverzekering met een actuele herbouwwaarde taxatie 

Door stijgende bouwprijzen zijn veel gebouwen onderverzekerd. Wat betekent dit? Stel een bedrijfsgebouw dat verzekerd is met een herbouwwaarde tot € 250.000,- brand af. De herbouwwaarde van het gebouw is door de gestegen bouwprijzen hoger dan bij het afsluiten van de verzekering, het kost nu € 300.000,- om het gebouw opnieuw te bouwen. De kosten die boven het verzekerde bedrag komen worden niet vergoed zijn voor rekening van het bedrijf, een flink bedrag.

Ook bij kleinere schades, denk bijvoorbeeld aan waterschade waarbij alles gedroogd moet worden, de vloer moet worden vervangen en alles moet ook opnieuw worden geverfd, geldt ook dat ditzelfde gebouw onderverzekerd is. Er wordt ook nu minder uitgekeerd, in dit geval slechts 83% van de herstelkosten vanwege de onderverzekering (€ 250.000,- / € 300.000,- % = 83%). Door een actuele herbouwwaardetaxatie uit te laten voeren is dit is te voorkomen. Meer hierover vind je in onze blog over het verzekeren van je bedrijfspand.

 

Tip 2: Controleer de hoedanigheid op je polis. 

Staat er op je polis dat je een timmerbedrijf hebt, maar leg je inmiddels ook elektra en sanitair aan? Geef dit dan altijd door aan je adviseur, zodat de verzekeringspolis net als jouw bedrijf mee kan veranderen. Zo is jouw polis up-to-date en ben je goed verzekerd.

 

Meer info? 

Wil je meer weten, heb je vragen over jouw polis, of ben je benieuwd wat Boveko voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem gerust contact met ons op. We staan voor je klaar, voor de zekerheid.

Terug naar overzicht

Tijd voor een
goede bak koffie?

Ben jij klaar voor de volgende stap? Maak nu een vrijblijvende afspraak en kom langs op een van onze kantoren.

Contact info@boveko.nl
Meet
Contact